Friday, May 6, 2016

Βαρνα η ωραιοτερη της Βουλγαριας

Συνεχίζοντας την "εξιστόρηση" του ταξιδιού μου λοιπόν, τη δεύτερη ημέρα της εκδρομής μου στις Δυτικές Ακτές του Εύξεινου Πόντου, στη περιοχή της Ανατολικής Ρωμυλίας επισκεφθήκαμε τη Βάρνα και τα αξιοθέατά της.

Πράσινο παντού

Η εκδρομή ξεκίνησε από τη Μονή Αλατζά, ή ότι έχει μείνει από αυτό. Η Μονή Αλατζά είναι το νούμερο ένα σε επισκεψιμότητα site της περιοχής και απ' ό,τι κατάλαβα όλης της Βουλγαρίας; Κυρίως επειδή είναι δίπλα του η Βάρνα που υποδέχεται τεράστιο πλήθος τουριστών κάθε χρόνο. Η πόλη βρίσκεται περίπου 2 ώρες από την πόλη της Κωστάντζα της Ρουμανίας και έχει δικό της αεροδρόμιο, η γειτνίαση της με την Χρυσή Αμμουδιά την κάνει δημοφιλή προορισμό για το καλοκαίρι, αξίζει και ως αστικός τουρισμός για ένα σαββατοκύριακο πιστεύω.

το μοναστήρι στους Βράχους, Μονή Αλατζά
Πως το είχα γράψει στο ενημερωτικό που έδωσα στους πελάτες....ξέχασα, τέλος πάντων, ας μεταφέρω την ιστορία του μοναστηριού με δικά μου λόγια, εκεί που λέτε ξεκίνησε ο ασκητισμός στη Βουλγαρία, ήταν το πρώτο μοναστήρι και όπως όλα τα πρώτα μοναστήρια ήταν μια τρύπα στον τοίχο την οποία κατοίκησαν οι πρώτοι μοναχοί και την διαμόρφωσαν ανάλογα, μη φανταστείτε μοναστήρι τύπου Παναγία Σουμελά της Τραπεζούντας, πιο πολύ θυμίζει της σπηλιές στα Μάλια και τις τρύπες στα Μετέωρα. Δυστυχώς ή ευτυχώς δεν έχει απομείνει τίποτα να δεις και αν επισκεφτείς το μοναστήρι αυτές τις ημέρες δεν μπορείς να μπεις μέσα στις τρύπες - σπηλιές γιατί κάνουν έργα. Στο χώρο όπως είπα βρέθηκα μαζί με όλους τους Έλληνες τουρίστες που επισκέφθηκαν την περιοχή, εκεί η ευγενέστατη ξεναγός μα εξήγησε πως έχουν διασωθεί πολύ λίγες αγιογραφίες και πως το όνομα του μοναστηριού σημαίνει στα αραβικά πολύχρωμος.

Η ξεναγός επί το έργο
Στον ίδιο χώρο βρίσκεται και ένα μικρό μουσείο με εκθέματα από διάφορα ευρήματα που βρέθηκαν σε παλιές εκκλησίες που τις αποκαλούν Βασιλικές καθώς ήταν παλαιοχριστιανικές πριν την εφεύρεση της ροτόντας υποθέτω...μπορεί να έχω ιδέα για το τι γράφω. Οι Βούλγαροι ως έξυπνοι τουριστικάντζες διακόσμησαν το προαύλιο χώρο με πράσινο και έφτιαξαν ένα όμορφο κήπο ώστε να έχεις κάτι ωραίο να δεις γιατί το μοναστήρι είναι απλό και δεν βλέπεις και πολλά πράγματα. Οι πελάτες των άλλων γραφείων γκρίνιαζαν ακατάπαυστα και καλά έκαναν. Άποψη μου είναι πως αν δεν σας ενδιαφέρουν τέτοια εκθέματα να μη χάσετε χρόνο με επίσκεψη στον χώρο, ή δείτε τις φωτογραφίες είναι σχεδόν το ίδιο.

το Ελληνικό Ημερολόγιο
Στη συνέχει περάσαμε στη Βάρνα, που είναι και η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Βουλγαρίας, το εντυπωσιακό με αυτή την πόλη είναι η ανάπτυξη της, το μεγάλο πλήθος τουριστών της και φυσικά το λιμάνι της που είναι τεράστιο κέντρο συναλλαγών. Η πόλη έχει μόλις 2% ανεργία και μεγάλο αριθμό εσωτερικών μεταναυστών, κύρια βιομηχανία ο τουρισμός. Η ξεναγός τη σύγκρινε λίγο με τη Θεσσαλονίκη αλλά ως κάτοικος της Θεσσαλονίκη έκρινα λάθος αυτό τον παραλληλισμό γιατί το μόνο κοινό που έχουν είναι το ότι είναι μεγάλες πόλεις και παραθαλάσσιες.

Από τον Καθερδικό της Κοίμησης της Θεοτόκου
Το θέατρο της Βάρνας
Όπως και στον Πύργο τη πόλη τη χωρίζει από τη θάλασσα ένα τεράστιο διαστάσεων πάρκο, μεγαλύτερο από αυτό του Πύργου, στο πάρκο αυτό υπάρχουν τα εξής αξιοθέατα, 2 Δελφινάρια όπου μπορείς να παρακολουθήσεις show με δελφίνια, ένα ενυδρείο, ένα αστεροσκοπείο και ένα ναυτικό μουσείο. Ωστόσο θα πρότεινα να ξεκινήσετε τη βόλτα σας από το Αρχαιολογικό μουσείο το οποίο ελπίζω να είναι ανοικτό όταν θα πάτε, στη συνέχει να περάσετε στον τεράστιο Καθεδρικό ναό της Πόλης και μετά να περάσετε απέναντι και να κατηφορίσετε στους πεζόδρομους της πόλης.

Οι κεντρικοί πεζόδρομοι της πόλης διασταυρώνονται και ελίσσονται, εκεί θα δείτε το παλαιότερο κτίριο Art Nouveau το μοναδικό σε όλη τη πόλη, το θέατρο της Βάρνας που εντυπωσιάζει με το κόκκινο χρώμα του, τα Ρωμαικά Λουτρά τα οποία ήταν επίσης κλειστά. O πιο ωραίος πεζόδρομος της πόλης καταλήγει στη Θάλασσα και ήταν τόσο εντυπωσιακός που ξεχάστηκα και έβγαλα μόνο μια φωτογραφία, καταλήγει στο πράσινο πάρκο της πόλης.

Όμορφο μέρος θα μπορούσα να ζήσω πραγματικά εκεί. Παρατήρησα πως στη Βάρνα και στις περιοχές που πήγα δεν υπάρχουν καφέ-μπαρ αλλά κυρίως εστιατόρια που σερβίρουν και καφέ, πάντως οι δρόμοι είναι γεμάτοι με μηχανήματα καφέ. Δόξα το θεό υπάρχει μεγάλη επιλογή από φαγητό για όλα τα βαλάντια στη Βάρνα και ειδικά για εμάς που έχουμε Ευρώ.  Εγώ έφαγα σε μια αλυσίδα που ονομάζεται Happy και δεν ήταν καθόλου άσχημα.

ο κεντρικός πεζόδρομος που καταλήγει στο πάρκο
Για τη Βάρνα θα προτείνω την εφαρμογή που βρήκα στο play store το Varna Guide. είχε πολύ καλές και χρήσιμες πληροφορίες και Offline χάρτη. τα λέει όλα τόσο αναλυτικά που δεν χρειάζεται καν να συνεχίσω, είναι ακριβώς αυτό που πρέπει. Ωστόσο θα πρέπει να προτείνω και εγώ τα αξιοθέατα και θα αρχίσω με αυτά που δεν είδα.  Στη Βάρνα λοιπόν δεν είδα το Retro Museum το οποίο βρίσκεται στο εμπορικό κέντρο της Βάρνας και επειδή φοβήθηκα πως θα είναι κλειστό και αυτό δεν πήγα, για τον ίδιο λόγο δεν πήγα ούτε στο Αστεροσκοπείο Κοπέρνικος, ούτε και στο ενυδρείο. Στο ένα Δελφινάριο πήγα αλλά επειδή είχε σόου στις 11:00, 12:00 και στις 15:30 δεν πέτυχα καμία. Αλλά όπως και σε κάθε ταξίδι μου αφήνω κάτι για να δω όταν θα επιστρέψω, ακόμη και αν δεν γίνει ποτέ αυτό.

γιατί να καβαλά άλογο όταν μπορείς να καβαλάς αετό;
Δεν ξέρω αν αξίζει να κάτσεις πολλές ημέρες, αλλά μια ημέρα ήταν αρκετή για να απολαύσουμε τη βόλτα μας και να συνεχίσουμε στα πραγματικά διαμάντια του ταξιδιού μας. Εδώ μπορείτε να βρείτε μια λίστα με τα κυριότερα αξιοθέατα της Βάρνας.  Θα πρότεινα τη Βάρνα για ένα χαλαρό Σαββατοκύριακο ή με μια εκδρομή που θα συνδυάζει και την Κωστάντζα. Φυσικά και θα μπορούσε να ήταν μέρος μια υπέροχης διαδρομή με μηχανές....ή με ένα τροχόσπιτο.

ακόμη μία εκκλησία για την συλλογή μου

Ξενοδοχεία στη Βάρνα μπορείτε να δείτε εδώ.
Ξενοδοχεία στον Πύργο μπορείτε να δείτε εδώ.

0 comments:

Post a Comment