Thursday, May 5, 2016

Ταξιδι στις Δυτικες Ακτες του Ευξεινου Ποντου

Ας ξεκινήσω τα ταξίδια μου με το πιο πρόσφατο, αυτό στην Ανατολική Ρωμυλία, τη γη της Αρχαίας Θράκης, στις αποικίες της Μίλητου τη σύγχρονη Ηλιόλουστη Ακτή  Slanchev Bryag της Βουλγαρίας.

Το άγαλμα του Ρώσου Στρατιώτη

Η Μεσήμβρια, η Σωζόπολη, η Βάρνα και ο Πύργος είναι προορισμοί για άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, είχα την τιμή να είμαι η μικρότερη στην οδική εκδρομή που ξεκίνησε από Θεσσαλονίκη. Με χαρά μου είδα πως σε άλλα λεωφορεία υπήρχαν και νεαρότερες ηλικίες κυρίως επειδή ταξίδευαν μαζί με τους γονείς τους. Αυτή τη φορά η εκδρομή μου δεν ήταν αναψυχής απλά έτυχε να είμαι συνοδός του γραφείου στην Εκδρομή αυτή.

λεπτομέρεια από τη βάση του μνημείου
Αρχικά θα σας μιλήσω για τα σύγχρονα αστικά κέντρα που είδα. Στο ταξίδι μου αυτό επισκέφθηκα τις δύο σύγχρονες πόλεις του Πύργου και της Βάρνα. Ο Πύργος λοιπόν κατοικείται από την εποχή του Χαλκού και στις αρχές της εποχής του Σιδήρου, τα μεγαλύτερα ιστορικά ίχνη τα άφησαν πίσω τους οι Θράκες. Αργότερα ο Δαρείος έκανε τη πόλη τμήμα της Αυτοκρατορίας των Αχαιμενίδων. Έλληνες της Απολωνίας έφτιαξαν μια αγορά με το όνομα Πύργος για τις συναλλαγές τους με τους Θράκες Βασιλιάδες. Το σύγχρονο όνομα της Burgas προέρχεται από την Λατινική λέξη Burg που σημαίνει πύργος, καθώς ένας μεγάλος πύργος ήταν το σύμβολο της πόλης, όταν ήρθαν οι Τούρκοι άλλαξαν την ονομασία κατά το δικό τους Bourgas και έτσι ονομάζεται μέχρι και σήμερα. 

Η ιστορία πέρασε, έφυγαν οι Τούρκοι, ήρθαν οι Βούλγαροι βασιλιάδες, εκδιώχθηκαν οι Έλληνες, ήρθε ο κουμμουνισμός και λίγο πολύ τα υπόλοιπα τα ξέρουμε. Στον Πύργο βρήκαν ένα σπίτι πολλά παιδιά που κατά την διάρκεια του παιδομαζώματος του εμφυλίου πάρθηκαν από τα χωριά τους. Γι' αυτό και η συγκίνηση του συνταξιδιώτη μου Κου. Γιάννη ήταν μεγάλη καθώς δεν πίστευε πως θα βρεθεί στα μέρη που έζησε την εφηβεία του. Μόνο και μόνο γι' αυτόν άξιζε κάθε βήμα που έκανα για να φτάσω εκεί.

Ως σύγχρονη πόλη ο Πύργος είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στη Βουλγάρικη ακτή του Εύξεινου Πόντου και η τέταρτη μεγαλύτερη στη Βουλγαρία, με πληθυσμό 200.271 κατοίκους, είναι πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας και σημαντικό βιομηχανικό, συγκοινωνιακό, πολιτιστικό και τουριστικό κέντρο. 

Το Αεροδρόμιο της πόλη υποδέχεται μεγάλο αριθμό τουριστών, ωστόσο πριν μερικά χρόνια έγινε τρομοκρατικό χτύπημα στους χώρους τους με στόχο Ισραηλινούς τουρίστες. Ευτυχώς όμως οι σχέσεις των δύο λαών δεν επηρεάστηκε με αποτέλεσμα οι κάτοικοι του Ισραήλ να συνεχίζουν να επισκέπτονται τη περιοχή.

Ένα μεγάλο πάρκο έκτασης 6 χιλιομέτρων χωρίζει μέρος της πόλης από τις ακτές της. Εκεί λαμβάνουν χώρα ένα σωρό δραστηριότητες και είναι η ψυχή και ο πνεύμονας της πόλης. Στο κέντρο της υπάρχει ένας τεράστιος πεζόδρομος που σε κάποιο σημείο του ενώνεται με τον πεζόδρομο που οδηγεί στο Sea Graden. 
Αν δεν έχουμε αξιοθέατα θα δημιουργήσουμε 

Στο κέντρο του πεζόδρομου συναντάμε τον ομφαλό της πόλης, γνωστό και ως σημείο Μηδέν, απο εκεί που ξεκινάν όλα δηλαδή. Λίγο πιο πάνω το μνημείο του Ρώσσου στρατιώτη στέκεται τεράστιο και αγέρωχο για να θυμίζει πως οι Ρώσοι ήταν αυτοί που ελευθέρωσαν τη πόλη από την Κατοχή των Γερμανών. 






Το Δικαστικό Μέγαρο



Ακριβώς δίπλα του ένα τεράστιο κουμμουνιστκό κτίριο που κάποτε ήταν το Παλάτι του Λαού σήμερα στεγάζει τα δικαστήρια της πόλης.

Ξεκινήσαμε από τον πανέμορφο σταθμό των τρένων που για κάποιο λόγο δεν μπήκα μέσα να δω και απ ό,τι μου είπαν ήταν υπέροχα στολισμένος με μπρούτζινες λεπτομέρειες. Περπάτησα λίγο τον πεζόδρομο τρόμαξα από την ασχήμια του Τούρκικου ξενοδοχείου και με λύπη πληροφορήθηκα πως για να χτιστεί αυτό το τσιμεντένιο απόπτυσμα γκρεμίστηκαν αρκετά νεοκλασικά κτίρια της γειτονιάς. 


Εκεί κάπου περάσαμε και στην Ορθόδοξη Εκκλησία της κοίμησης της Θεοτόκου που μας εντυπωσίασε με τις μαρμάρινες λεπτομέρειες της. Έχοντας συνηθίσει τα ξυλόγλυπτα στοιχεία που κοσμούν το Ιερό στις περισσότερες εκκλησίες, αυτή κάνει τη διαφορά και ο Άμβωνας (ή όπως λέγεται) είναι φτιαγμένος εξολοκλήρου από σκαλισμένο Μάρμαρο.



Δυστυχώς ο χρόνος μου δεν ήταν αρκετός για να επισκεφθώ το Ενυδρίο της πόλης, την ανθοέκθεση και το Sand Festival, η αλήθεια είναι πως δεν είδα τη πόλη με τη λεπτομέρεια που έχω δει άλλες πόλεις, αλλά ας μη ξεχνάμε το ταξίδι μου έγινε για να συνοδεύσω την εκδρομή και για να μάθω λίο τον προορισμό και όχι για αναψυχή.


O Σιδηροδρομικός Σταθμός του Πύργου
Τον Πύργο μπορείτε να τον επισκεφθείτε αεροπορικώς, ενώ οδικώς είναι αρκετά μακριά από τα σύνορα, νομίζω γύρω στα 200 χιλιόμετρα. Δεν ξέρω αν είναι το ιδανικό μέρος για το έχεις ως Βάση για να γυρίσεις την υπόλοιπη περιοχή αλλά σίγουρα δεν ήταν τόσο όμορφος προορισμός όσο η γειτονική Βάρνα για την οποία θα μιλήσω αργότερα. 

Ένα ωραίο App για την περιήγησή σας στην πόλη είναι το Go To  Burgas από το τμήμα τουρισμού της πόλης, το κατεβάζετε δωρεάν από το play store.  

Πριν κλείσω θα ήθελα να τονίσω πως παρόλο  που είναι προορισμός για τους  μεγαλύτερους ηλικιακά Έλληνες, η πόλη έχει αρκετή ζωή και για τους νέους και πραγματικά θα ήθελα να δω περισότερη νεολαία σ'αυτό το ταξίδι ειδικά στην θερινή περίοδο που η πληρότητα χτυπάει κόκκινο.

Ο Πύργος που έδωσε το όνομα στην πόλη δεν υπάρχει ποια, αλλά στην είσοδο της πόλης δεσπόζει ένα μικρό σύμβολο της πόλης. 

Ξενοδοχεία στον Πύργο μπορείτε  να βρείτε εδώ.

Αυτή ήταν η πρώτη μου ανάρτηση σ'αυτό το νέο blog που βρίσκεται ακόμη υπό κατασκευή. 

0 comments:

Post a Comment